Descriere
Donez ciuperca / granule de chefir. Preluare din Cluj-Napoca.
Ce este chefirul
Chefirul provine din părți din Europa de Est și Asia de Sud-Vest. Numele este derivat din cuvântul turcesc keyif, care înseamnă „a
te simți bine” după ce ai mâncat.
Chefirul este o băutură fermentată, asemănătoare cu iartul, însă cu proprietăți diferite, făcută în mod tradițional folosind lapte
de vacă sau lapte de capră.
Cum să faceți chefir:
1/ Puneți 1-2 linguri (14-28 grame) de granule de chefir într-un borcan.
2/ Adăugați aproximativ până la 500 ml de lapte, procesat sau crud, lăsând 1-2 cm spațiu în borcan. Puteți adăuga și smântână dacă
doriți chefir mai gros.
3/ Acoperiți vasul ne-etanș (ideal cu un șervețel sau material nemetalic) lăsați-l timp de 12–36 ore la temperatura camerei.
Fermentarea se observă prin 'prinderea' laptelui în jurul granulelor de chefir. Îl puteți agita pentru a-l omogeniza.
4/ Din momentul acesta, îl puteți strecura, lăsând granulele separat, iar pe acestea le puteți clăti cu apa rece și refolosi
pentru a începe procesul din nou.
Ca să încetiniți ritmul de creștere a granulelor, puteți pune borcanul de fermentare în frigider, unde poate sta 3-5 zile.
Ce este chefirul
Chefirul provine din părți din Europa de Est și Asia de Sud-Vest. Numele este derivat din cuvântul turcesc keyif, care înseamnă „a
te simți bine” după ce ai mâncat.
Chefirul este o băutură fermentată, asemănătoare cu iartul, însă cu proprietăți diferite, făcută în mod tradițional folosind lapte
de vacă sau lapte de capră.
Cum să faceți chefir:
1/ Puneți 1-2 linguri (14-28 grame) de granule de chefir într-un borcan.
2/ Adăugați aproximativ până la 500 ml de lapte, procesat sau crud, lăsând 1-2 cm spațiu în borcan. Puteți adăuga și smântână dacă
doriți chefir mai gros.
3/ Acoperiți vasul ne-etanș (ideal cu un șervețel sau material nemetalic) lăsați-l timp de 12–36 ore la temperatura camerei.
Fermentarea se observă prin 'prinderea' laptelui în jurul granulelor de chefir. Îl puteți agita pentru a-l omogeniza.
4/ Din momentul acesta, îl puteți strecura, lăsând granulele separat, iar pe acestea le puteți clăti cu apa rece și refolosi
pentru a începe procesul din nou.
Ca să încetiniți ritmul de creștere a granulelor, puteți pune borcanul de fermentare în frigider, unde poate sta 3-5 zile.
Se incarca pagina